doa dan imej

doa dan imej
                                                                                                                                                                      

Jumaat, 6 April 2012

Surah Al-A'la ( Yang Paling Tinggi )Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.


Bertasbihlah mensucikan nama Tuhanmu Yang Maha Tinggi 
(dari segala sifat-sifat kekurangan)


Yang telah menciptakan (sekalian makhlukNya) serta menyempurnakan kejadiannya dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya.


Dan Yang telah mengatur (keadaan makhluk-makhlukNya) serta memberikan hidayah petunjuk (ke jalan keselamatannya dan kesempurnaannya)


Dan Yang telah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan 
untuk binatang-binatang ternak.


Kemudian Ia menjadikan (tumbuh-tumbuhan yang menghijau) itu kering - (berubah warnanya) kehitam-hitaman.


Kami sentiasa menjadikan engkau (wahai Muhammad) dapat membaca (Al-Quran yang diturunkan kepadamu - dengan perantaraan jibril), sehingga engkau (menghafaznya dan) tidak lupa.


Kecuali apa yang dikehendaki Allah engkau lupakan; sesungguhnya Ia mengetahui (segala keadaan yang patut berlaku), dan yang tersembunyi.


Dan Kami tetap memberi kemudahan kepadamu untuk (melaksanakan segala perkara) Ugama yang mudah diterima oleh akal yang sihat.


Oleh itu berilah peringatan (kepada umat manusia dengan ajaran Al-Quran), kalau-kalau peringatan itu berguna (dan sudah tentu berguna)


Kerana orang yang takut (melanggar perintah Allah) 
akan menerima peringatan itu.


Dan (sebaliknya) orang yang sangat celaka akan menjauhinya.


Dia lah orang yang akan menderita bakaran neraka 
yang amat besar (azab seksanya)


Selain dari itu, ia tidak mati di dalamnya 
dan tidak pula hidup senang.


Sesungguhnya berjayalah orang yang - setelah menerima peringatan itu - berusaha membersihkan dirinya (dengan taat dan amal yang soleh)


Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan nama Tuhannya serta mangerjakan sembahyang (dengan khusyuk)


(Tetapi kebanyakkan kamu tidak melakukan yang demikian), 
bahkan kamu utamakan kehidupan dunia.


Padahal kehidupan akhirat lebih baik dan lebih kekal.


Sesungguhnya (keterangan-keterangan yang dinyatakan) 
ini ada (disebutkan) di dalam Kitab-kitab yang terdahulu


Iaitu Kitab-kitab Nabi Ibrahim dan Nabi Musa.Surah Al-A'la ( Yang Paling Tinggi) adalah surah ke 87 dalam Al-Quran  yang mempunyai 19 ayat. Dalam surah ini Allah memerintahkan Nabi Muhammad SAW memberi peringatan akan adanya hari kiamat/akhirat. Orang-orang beriman terus menerima peringatan ini kerana mereka takutkan siksaan Allah sedangkan orang-orang kafir dan orang-orang yang tidak beriman akan mendapat kecelakaan kerana menjauhkan diri daripada peringatan serta tidak mahu mempercayai al-Quran dan mereka bongkak lagi sombong.

Para sahabat Nabi Muhammad SAW setiap kali mendengar atau membaca surah ini mereka menangis serta menggigil ketakutan sedangkan rakan-rakan yang tidak memahami bahasa al-Quran akan membaca dan mendengar peringatan dari Allah SWT tadi dengan tersenyum tanpa sedikit pun rasa takut..... نعوذ بالله من ذلك

Sebab itu Rasulullah SAW diperintahkan memberi peringatan berterusan untuk menghindarkan manusia daripada terjerumus ke dalam api neraka pada hari akhirat nanti..

Semoga kita sama-sama ambil peringatan ini dan berusaha bersungguh-sungguh untuk elakkan diri daripada terjerumus ke dalam api yang bergelegak..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan