doa dan imej

doa dan imej
                                                                                                                                                                      

Isnin, 9 Jun 2014

Pokok Kurma di Bulatan Jam Besar Kota Bharu.

Pokok kurma biasanya jarang ditanam di Malaysia kerana keadaan iklim atau cuaca yang tidak sesuai. Pokok kurma hanya terdapat di negara padang pasir dan jika ditanam di negara ini maka persepsi masyarakat tentunya pokok itu tidak akan berbuah. Namun, berbeza sekali di negeri Kelantan apabila pohon kurma dilihat tumbuh subur di sekitar bandar Kota Bharu.

Tujuh tahun lalu, Unit Landskap Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) telah mananam pokok kurma di bandar Kota Bharu sebagai tanaman hiasan untuk mengindahkan lagi bandar ini supaya bersesuaian dengan gelaran Kota Bharu Bandaraya Islam. Malah, pokok itu turut dijadikan tanaman hiasan oleh jabatan dan lain-lain agensi yang beroperasi di sini.
Bulatan Tuan Padang atau lebih dikenali sebagai Bulatan Jam Besar merupakan lokasi yang menarik perhatian orang ramai dan tumpuan lensa kamera merakamkan kepelikan pokok kurma yang berbuah lebat dan sedang mekar di tengah-tengah Bandar Kota Bharu. Buahnya dijangka masak dan boleh dipetik pada bulan ramadhan yang bakal menjelang beberapa minggu lagi. Bagaimanapun, pihak MPKB melarang orang ramai memetiknya bagi memastikan pokok tersebut kekal terjaga dan tidak pula melarang mana-mana pihak yang mahu menikmati kurma yang sudah gugur.
                                                                                                                                                                                                                   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan