doa dan imej

doa dan imej
                                                                                                                                                                      

Rabu, 23 November 2011

Haji Awang Lambor (1900 - 1963)


Salah seorang guru pondok yang paling berpengaruh di Jajahan Tumpat pada pertengahan abad ke -20 Masihi. Nama sebenar tokoh ulama' yang dilahirkan di Kg Padang Merbau, Lambor , Wakaf Bharu sekitar 1900 ini ialah Haji Abdullah b. Haji Omar. Beliau dibesarkan dalam keluarga yang penuh dengan didikan agama.

Selepas menuntut beberapa ketika dengan Tok Kenali dan Tok Selehong beliau pergi menamat di Kota Mekah selama 9 tahun lagi. Barisan gurunya termasuk Syeikh Omar Hamdan, Tuan Mukhtar Bogor, Tok Senggora, Tok Shafie Kedah, Pak Chik Wan Daud Patani, dan lain-lain.

Pada 1934, pulang ke Kelantan lalu mendirikan Pondok Lambor yang telah melahirkan tokoh-tokoh seperti Hj. Mat Nor Rushdi Hj. Awang Gajah (pengasas pondok Tasat di Legor), Hj. Mohd. Nor Hj. Abdullah (guru Pondok Teliar), Pak Su Loman (Imam Bunut Susu) dan lain-lain.

Tuan Guru Hj Awang Lambor pulang ke rahmatullah pada pukul 3 petang Sabtu 27 Zulkaedah 1382 bersamaan pada 20 April 1963 dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pondok Lambor, Wakaf Bharu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan